Ministarstvo finansija radi na sistemima za elektronske fakture, akcize i otpremnice

Bez autora
Mar 27 2024

Ministarstvo finansija pripremilo je novine koje će olakšati poslovanja privrednika u našoj zemlji.

Na elektronske platforme već su se preselile fakture, a pridružiće im se akcize i otpremnice. Tako će na jednom mestu, na siguran način, korisnici imati uvid u sva potrebna dokumenta.

Fazno uvođenje obaveze korišćenja centralizovanog sistema elektronskih faktura (SEF) započeto je 1. maja 2022. Platformu trenutno koristi više od 230.000 privrednih društava, preduzetnika i korisnika javnih sredstava. Izdato je više od 150 miliona e-faktura. Zakonski podržana standardizacija forme i sadržaja elektronskih faktura, korisnicima je omogućila da na siguran način izdaju zahteve za isplatu svojim poslovnim partnerima.

- Elektronske fakture korisnici mogu kreirati putem portala ili u okviru sopstvenih informacionih sistema koji su povezani sa SEF - objašnjava Sonja Talijan iz Ministarstva finansija. - Zbog karakteristike da predstavlja centralnu tačku preko koje se izdaju i primaju i u okviru koje se čuvaju elektronske fakture, SEF igra značajnu ulogu u jačanju pravne sigurnosti privrednog života. Svaka izdata i primljena faktura putem platforme smatra se verodostojnom ispravom u izvršnom postupku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik